top of page

Je bent nooit goed genoeg.

Door gewoon mezelf te zijn op mijn werk ben ik voor niemand interessant! Ik moet gewoon een perfecte uitvoering laten zien om liefde en waardering te verdienen. Herken je dat gevoel?


Heb je het gevoel dat het altijd goed moet zijn als je een taak oppakt op je werk? Ben je vaak ontevreden over wat je doet op een dag? Zie je bij jezelf altijd ruimte voor verbetering? Het geeft veel stress om te denken dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van jezelf en je omgeving. Door zo je best te doen ben je niet echt aanwezig voor jezelf, je gedachten en je gevoelens over jouw werk, over wie jij bent en over wie jij kunt zijn in je werk.


Ik zie in mijn coachingspraktijk veel mensen, die zichzelf niet goed genoeg vinden in hun werk en beter willen zijn. Juist daardoor merk ik dat mensen hun eigen pad, hun unieke weg door het leven niet kennen waardoor ze niet in hun kracht staan. Ze staan als een soort toeschouwer aan de zijkant van hun eigen leven of nemen maar half hun plek in. Ze laten een deel van zichzelf (nog) niet zien door te denken meer te moeten zijn.


Mijn visie is dat iedereen – zonder dat je er moeite voor hoeft te doen - goed is en een eigen unieke set heeft van motivatie, talent en eigenschappen om deze tot uitdrukking te brengen in werk. Je krijgt bij je geboorte deze unieke set als een cadeau voor jouw leven mee.

Als je daarvan uitgaat hoef je dit cadeau alleen maar uit te pakken, te ontdekken, te onthullen en het te gebruiken en ontwikkelen.


Door je op je eigen pad te richten verander je het gevoel van niet goed genoeg zijn. Als je anders had moeten zijn, dan was je wel anders geweest. Jij bent nu precies zoals je bent en dat is goed zo. Als je jouw cadeau tot nu toe nog niet ten volle hebt uitgepakt is dit misschien voor jou het moment om dat te gaan doen. Je hoeft niet iets te maken, het is er al.

Je kunt in 5 stappen je aandacht op je eigen pad richten:1. Durf te denken en voelen wat je werkelijk denkt en voelt.

Durf te denken en voelen wat je werkelijk denkt en voelt. Alleen dan ga je stoppen met het niet aanwezig zijn in je gevoel, te hard werken of andere manieren om maar niet te voelen dat je niet goed genoeg bent. Aanwezig zijn in je gevoel -in het Engels “Presence”- is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Er mogen zijn met alles wat je wel en niet hebt en met alles wat je wel en niet voelt. Durven voelen dat je dit werk niet meer fijn vindt bijvoorbeeld, jezelf serieus nemen en actie durven nemen.


2. Je innerlijke saboteur overwinnen.

Je hebt een manier aangeleerd om met je gevoel om te gaan dat je weg wilt of dat er iets niet klopt. En juist als je het heel druk hebt of stress voelt kiest je brein automatisch de meest gelopen route, bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent of dat jij altijd alles moet doen. Je gevoel dat er iets niet klopt serieus nemen en erkennen is dus heel belangrijk. Je bent vast gewend het weg te denken en juist dát helpt je niet om te veranderen.

Veranderen en je hersenen een ander pad aanleren is dus een bewuste keuze. Het duurt minimaal 21 dagen om je hersenen een nieuw spoor aan te leren. Een nieuw denkpatroon aanleren vraagt dus echt een keuze om je innerlijke saboteur te overwinnen.


3. Jouw positieve triggers.

Als je jouw positieve triggers leert kennen kun je ze actief inzetten. Je leert jouw positieve triggers kennen door na te gaan welke acties van jouzelf je in je leven blij hebben gemaakt en jou voldoening gaven. Als je dat voor jezelf opschrijft dan lees je daarin je eigen positieve triggers. Vind je deze blijmakers terug in je werk? Zo nee, geef jezelf dan de ruimte om na te denken over verandering binnen je werk of verandering van baan.


4. Jouw levensdoelen bepalen.

Wat zijn jouw waarden en idealen? Waaraan zou je graag een bijdrage willen leveren? Naast wat jou van binnenuit motiveert wil je ook uitreiken en iets bereiken. Wil je bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van duurzaamheid, aan het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk of aan meer verbinding tussen mensen? Wat is dat bij jou?

Waaraan wil jij die motivatie en dat talent van jou geven, zodat je doet wat je echt wilt doen? Dit helpt je om concreet te krijgen welke innerlijke doelen je hebt met jouw werk en om de branche en het type bedrijf te kunnen vinden dat echt bij jouw unieke set van motivatie en talent past.


5. Onderneem actie.

Heb je geen goed gevoel over jezelf in je werk of klopt de match tussen jou en je werk niet meer?

Heb je het gevoel dat er te weinig positieve triggers in je werk zitten en dat jouw werk geen bijdrage levert aan jouw persoonlijke levensdoelen? Onderneem dan actie. Blijf je steeds maar negatief over jezelf en jouw talent denken besef dan dat dit de bedoeling niet kan zijn van jouw leven. Ook dan wil ik je aanraden om actie te ondernemen!

 

Voel je vrij om eens met één van onze coaches te praten hierover

We hebben ééndaagse en meerdaagse programma’s, individuele en groepssessies en een eerste verkennend gesprek is altijd gratis.


In de komende tijd wil ik een aantal blogs schrijven over present zijn, aanwezig zijn bij wat je voelt en denkt om te onderzoeken hoe je daarmee om kunt gaan en hoe je je plek kunt innemen.

Er is veel gaande in de levens van mensen, veel bezorgdheid en veel sociale onrust. Hierdoor raken veel mensen hun vaste grond onder de voeten kwijt en wankelen. Die wankeling geeft ook ruimte voor positieve verandering, maar kan ook leiden tot onzekerheid en het vallen in valkuilen en afweermechanismen. Weglopen bij jezelf, het niet erkennen van wat je waarneemt, rationaliseren, niet voelen, pillen, drank en drugs helpen ons niet verder. Werkelijk aangaan wat je voelt en ziet en daarop actie ondernemen wel. Ik heb de overtuiging dat het innemen van jouw plek, het zijn wie je bent en vandaaruit verantwoordelijkheid nemen, doen waarvoor je visie hebt ons verder brengt.
246 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page