top of page

Zoeken naar betekenis in je werk

5 tips om je werkgeluk te verdiepen met betekenis


In mijn vakantie las ik een artikel dat op deze gedachte aansluit: “Zoek naar betekenis en niet naar geluk”. Psycholoog Emily Esfahani Smith schrijft over onze obsessie met geluk in haar boek: “De kracht van betekenis”. Zij vindt dat geluk het verkeerde doel is en dat we beter betekenis kunnen nastreven. Haar boek en het artikel daarover gaan over geluk en betekenis in het algemeen, maar door mijn werk pas ik dat natuurlijk toe op werkgeluk en betekenis in je werk. Ik ben het helemaal met haar eens dat het streven naar geluk in onze westerse maatschappij juist het ongeluk vergroot. Kijk alleen maar naar de sociale media en de reclames waar je iets moet doen of zijn wat je niet hebt of bent om gelukkiger te zijn.


Werkgeluk en betekenis verbinden

Voor mij staan werkgeluk en betekenis niet los van elkaar. In mijn coachingspraktijk leg ik juist een verband tussen werkgeluk en betekenis.


Geluk is in mijn beleving niet los te koppelen van wat je betekenis geeft en dat is voor iedereen anders. In mijn werk is het juist de uitdaging om voor iedereen uit te zoeken wat is voor jou geluk in je werk en wat geeft jou betekenis. Dat zie ik als twee polen, die je met elkaar kunt verbinden om zo jouw unieke pad te vinden van betekenisvol werk en daaraan gekoppeld werkgeluk. Het pure streven naar het beste uit jezelf en je carrière halen heeft voor mij ook iets van prestatiedruk en iets oppervlakkigs. Bij het beste uit jezelf halen kun je denken dat alles wat je doet heel goed moet zijn.


Ik kijk er heel anders naar. Mensen zijn van nature niet zo heel gelukkig en ongelukkig kunnen zijn is een kunst. Ik ben dan ook een fan van de Belgische psychiater Dirk de Wachter. Ook is niemand perfect en kom je pas bij jezelf als je loslaat om perfect te zijn.


Streven naar geluk op zichzelf verlamt

Ik merk dat het streven naar werkgeluk mensen kan vastzetten. Werkgeluk beleven lijkt dan niet voor deze mensen niet haalbaar, omdat ze uitgaan van een carrièrebeeld van wat het zou moeten zijn en waaraan ze niet kunnen voldoen. In mijn beleving kunnen we lichter leven als we van onszelf niet zo gelukkig hoeven te zijn in ons werk. Als je het koppelt aan betekenis brengt het mensen terug in actie en geeft de voldoening. Daar ga ik zo verder op door.


Niemand is perfect

Ook maakt het alles uit vanuit welk perspectief je naar mensen kijkt. Er zijn geen perfecte mensen en juist die diversiteit en die bijzonderheden en rafelrandjes aan mensen maken mij en jou uniek.

Door mijn coachingspraktijk mag ik achter veel schermen van bedrijven en mensen kijken en ik merk ik dat er overal veel uitdagingen zijn. Alle medewerkers en werkzoekers hebben hun eigen gekkigheid en worstelingen. Want in het verborgen worstelen mensen met:

  • Onzekerheid en persoonlijke zoektochten

  • (Verborgen) depressiviteit of andere psychische klachten

  • Reuma, diabetes, energieverlies of andere belemmeringen

  • Sociale problemen als assertiviteit, eenzaamheid, uitgesloten en/of gepest worden

  • Motivatiegebrek, onderbenutting en overbelasting

  • Niet in beeld zijn bij de werkgever

  • Niet op je plaats zitten, doordat je talent niet benut wordt5 tips hoe je betekenis kunt verbinden aan werkgeluk

Geluk in je werk op zichzelf is vluchtig, maar betekenis ervaren en zingeving blijver langer en gaan dieper.


In de afgelopen weken onderbrak ik mijn vakantie om mijn moeder te verhuizen naar een appartement. We waren op Ameland en het was prachtig weer. Het zou gemakkelijker zijn om gewoon op het eiland te blijven maar dat deed ik niet. Ik herinnerde mij hoeveel ik het gewaardeerd heb dat mijn ouders – toen mijn vader nog leefde – met hun zere ruggen en een pannetje soep ons kwamen helpen verhuizen. Ik twijfelde dus niet, kookte een warme maaltijd en een lekkere pan soep en nam de boot van 6.15 uur. Zes uur rijden en 29 dozen uitpakken verder was ik weer terug met een enorm tevreden gevoel. Oppervlakkig gezien moest ik heel veel moeite doen om een dag te gaan verhuizen. Het was een zinvolle dag, doordat ik niet koos voor het gemak, maar voor wat ik belangrijk vond om te doen. Het was waardevol en bevredigend voor mij om dit te doen. Ik reed met een vette glimlach terug. Dit als voorbeeld om juist door betekenis geluk te ervaren. Hoe kun je dit toepassen in je werk?


1. Je imperfectie omarmen

Wat jij ziet als je belemmering, juist dát omarmen en gaan zien als jouw unieke punt: je bescheidenheid, je introversie, je uiterlijk of je leeftijd. Hoe liefdevoller je naar jezelf, jouw gekkigheid en hoe bijzonder jij bent kunt kijken geeft anderen de gelegenheid dat ook zo te zien. Jouw specifieke kenmerken hebben – naast de belemmering die je erin ziet- ook voordelen en daar kun je op focussen in je denken, voelen en communicatie. Het ontketent ook jezelf om te gaan leren en ontwikkelen.


2. Je taken in je werk verrijken

Je kunt door verrijking van je taken meer betekenis in je werk gaan ervaren. Bijvoorbeeld door meer afwisseling te brengen in je taken, meer betrokkenheid te krijgen bij het hele proces, meer beslissingsbevoegdheid, meer erkenning te vragen voor je werk, meer feedback om je werk te kunnen verbeteren of door meer vrijheid te krijgen om jouw taken in te delen.


3. Je waarden bepalen

Je waarden bepalen, die het meest belangrijk voor je zijn en uitzoeken of jouw werk voldoet aan je eigen waarden.


4. Jouw idealen opschrijven

Kun je voor jezelf nagaan aan welke idealen je wilt werken in je leven. Als je dit naast je werk legt kun je zien of je met jouw werk een bijdrage levert aan één van je idealen.


5. Regrets before dying

Je kunt enorm veel spijt hebben van wie je had willen zijn of wat je gedaan zou willen hebben. Kun je aangeven wat je belangrijk vindt in je leven? Als je 80 bent en je kijkt terug. Wat zou je dan gedaan willen hebben?


 

Voel je dat je een stap wil zetten naar meer zingevend werk? Vraag je jezelf regelmatig af waarom je blijft doen wat je nu doet terwijl je weet dat dit werk niet voldoende betekenis heeft voor jou? Een ander kan dat niet voor je bepalen. Jij weet alleen zelf wat er in je omgaat als het gaat om jouw werk. Ontdekken wat je voelt en allang weet en stuur een persoonlijk bericht of bel om eens te verkennen of coaching jou verder kan brengen. We plannen een vrijblijvend eerste gesprek met je in als je wilt. Je kunt ook kiezen voor onze ééndaagse workshop: "Het werk van je leven"
140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page